Mike Costez

Mike Costez

30 jaar house in Nederland, volgens de documentatie begon het allemaal in de Roxy in Amsterdam… Maar was dat echt zo?

Elke donderdagavond ging ik naar Boudisque in Amsterdam om nieuwe muziek te luisteren bij Kees Heus (KC the Funkaholic). Boudisque was de belangrijkste en grootste distributeur van onder andere house (techno was er nog net niet) in Nederland.

Ik reisde met OV, want had een vrij reizen OV-kaart. In de bus naar huis ontmoette ik Fred (VREDT, nu eigenaar van caf├ę The Move), hij werkte op de platenafdeling van Fooks (een coolere versie van Coolcat). Door het Boudisque logo op de plastic platentas was VREDT zeer ge├»nteresseerd in de inhoud van die tas. VREDT was verrast over wat hij daar in aantrof. House muziek! Een samenwerking was direct geboren.

Samen hebben we in het oosten van het land house muziek bekend gemaakt, in dezelfde periode als de Roxy dat deed voor Amsterdam en de randstad.

Hengeloooo, Almeloooo,Enskedeeee, Apeldoorn, Nijmegen, Wageningen en Arnhem waren plekken waar we vaak kwamen. Net zoals de Roxy wilden mensen in het begin niet dansen op die gekke muziek. Maar het tij keerde, zoals men dat noemt. De avonden waar we draaiden waren altijd uitverkocht en er was een prima sfeer.

House veranderde en ik ging mee, ontdekte nieuwe dingen. Dat was en is ook altijd mijn drijfveer geweest. Nieuwe dingen ontdekken en delen met het publiek. Ik heb veel dingen onderzocht, breaks, D&B, Footwork, UK Bass, deephouse, techno. Ben zelfs op ‘bedevaart’ naar New York, Chicago en Detroit geweest om te ervaren hoe het is in de bakermat. Heb er vrienden gemaakt en weer verloren.

Mijn zoektocht naar nieuwe muziek stopt nooit. Je kunt dat horen in de radioprogramma’s die ik maak voor Pinguin Radio en Operator. Op dit moment ligt mijn focus weer op techno. Something For Your Mind is een ideale plek om je mee te nemen in een anderhalf durende techno trip. Oud, nieuw en techno die eigenlijk geen techno is komen voorbij. Techno hoeft niet saai te zijn! Techno is soms abstract, soms verhalend, maar vooral rauw.